Skip links

Kako do stana u Beogradu koji je približno idealan?

Večito pitanje koje muči potencijalne kupce stanova u Beogradu je : Kako do stana u Beogradu, koji je približno idealan ?!Bilo da je u pitanju Kupovina stana od fizičkog lica ili Kupovina stana u izgradnji, ne postoje opšti saveti za kupovinu stana ili kuće. Kada našim klijentima analiziramo željene lokacije i stanove koje žele da kupe, nezavisno od novca , navodimo ih da to bude približno sigurna kupovina u tehničkom smislu. Da sebi i svojim potomcima ne ostavljaju kapitalna ulaganja i da obezbede svojoj porodici jedan komfor života sa približno idealnom lokacijskom strukturom u odnosu na koju je ta zgrada/kuća pozicionirana.

Za kupovinu stana u Beogradu, izbor je ogroman, pa naši klijenti koji nas pozivaju da sagledamo sa njima stan, često ne znaju tačno šta žele.Agenti za nekretnine navode kupce na kupovinu, „Gradjevinac“ ne navodi potencijalne kupce na kupovinu, ni na odustajanje od nje.“Gradjevinac“ potencijalnom kupcu, analizom nepokretnosti, stvara jasniju sliku šta može očekivati od te kupovine.Ako je u pitanju manji stan, potrebna ulaganja,a ako je u pitanju stan u novogradnji, onda obično radimo uporednu analizu dva stana u novogradnji na sličnoj lokaciji i dolazimo do prednosti i mana jednog i drugog.

Skoro smo imali zahtev od klijenta za analizu jednog stana u „kondominijumu“ i jednog starog salonskog stana u starogradnji ali u centru grada.

Sve je veća potražnja stanova u „kondominijumima“ i u Beogradu.Kondominijumi predstavljaju stambene komplekse koji u sebi sadrže dečija igrališta, igraonice i bazene, prodavnice ,butike, teretane a istovremeno su izolovani od gradske vreve i buke i predstavljaju mirnu oazu u srcu grada.

Nasuprot tome, pokazalo se kao tačna činjenica da je i velika potražnja starih stanova „salonaca“ u Beogradu, gde u zgradama koje su posleratno rađene imate izuzetan raspored prostorija, visoke plafone od 3 m i jako debele zidove. Kada ukucate na pretraživaču : Prodaja stanova centar Beograd, Prodaja stanova Vukov Spomenik, Prodaja stanova Stari Grad, Prodaja stanova Vračar…gotovo je sigurno da će vam izaći takvi stanovi u pretrazi.

U Kondominijumima u Beogradu imate sve.Od sopstvenog izvora energije (toplotne pumpe, solarni paneli) , elektronsko očitavanje potrošnje grejanja i hlađenja,vode,imate termo i zvučno izolovane zidove, podove, aluminjumsku stolariju sa alu roletnama na daljinski, rolo komarnike i rolo zaštitu od sunca, podove od parketa i tarketa visoke klase, Italijanske i Španske keramike visoke klase ,kao i sanitarija, kupatilskog nameštaja, do potpunih sadržaja za vlasnike stanova (teretane, bazene , medicinske ambulatne, kozmetičke salone i td.)

Kada vidite sve to sa jedne strane, teško je i za porediti stari salonski stan u centru Beograda bez garaže u sred gradske vreve, sa otežanim prilazima objektu. Ipak i to ima svoje prednosti. Neverovatno je da su takvi stanovi zaista dobro rasporedjeni sa prostorijama, nude veliki komfor, takođe i pozicija takvog stana u objektu je pažljivije birana, da bude na poslednjem spratu sa dobrim pogledom i po pravilu iako te stare zgrade nemaju adekvatnu ili nikakvu termo i zvučnu izolaciju, deluju ušuškano i jako dobro izolovano zbog stvarno debelih zidova za to vreme i visokih međuspratnih konstrukcija.

Analiza je pokazala da potpuno renoviranje ovakvog starog salonskog stana u centru Beograda i njegova cena košta skuplje nego da se kupi stan u kondominijumu koji garantuje da ni vaši potomci neće imati dodatnih troškova oko ulaganja u stan ili zgradu u kojoj žive na duže vremenske distance.

Odluka klijenta je druga tema. Bitno je naglasiti da smo uzimali u obzir materijale za renoviranje više klase i da je predmer i predračun (specifikacija) radova obuhvata sve , od zamene parketa, stolarije,kompletnog renoviranja dva kupatila, gletovanja, krečenja, saniranje oluka ,krovnu kupole i jednog dela krova iznad kuhinje.

Pred kupcima ovakvih stanova su dve vrste izbora. Jednim dobijaju sve na gotovo i ulaze odmah u svoj kutak , uživaju u svemu, a druga je mogućnost uređenja nečega što ima duh starog Beograda, po sopstvenom izboru.Ta vrsta izbora traje duže vreme, a ne retko se dešavaju i nepredviđeni problemi prilikom adaptacije i renoviranja, tako da iziskuje strpljenje i čelične živce.