Skip links

Kako pouzdano kupiti stan?

Mnogo je tekstova na ovu temu: „Kako pouzdano kupiti stan, kuću, poslovni prostor, nekretninu uopšte?! Na internetu sada možete naći razne, korisne savete na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine stana. Ipak, nećemo se osvrtati na pravne aspekte kupovine nepokretnosti jer u to su upućeniji advokati. Pojedinosti kao što su: Da li je investitor u vlasništvu gradskog gradjevinskog zemljišta, da li ima potrebnu gradjevinsku dozvolu da izvodi radove, njegova likvidnost, bilansi stanja uspeha… Sve Vam je na rapsolaganju ako istražujete na internetu, putem sajtova: Narodna Banka Srbije, Agencija za privredne registre, sajt katastra i geodestkog zavoda.

Osim ovog stresnog dela, kada se istražuje da li je investitor likvidan, da li ima sve potrebne dozvole za izvodjenje radova , uknjiženje parcele u katastar nepokretnosti. Važno je pre svega kada razgovaramo o kvalitetu izvedenih radova, da investitor iza sebe ima reference koje vam mogu dati dozu sigurnosti da je sve uradjeno prema projektu, da je objekat kao takav uknjižen i prodat stanarima, da nije bilo kod kupaca jednog obećanja od strane investitora a sasvim su drugo dobili za svoj novac. Ukoliko investitor nema značajnih referenci, onda je sa dozom opreza je potrebno dogovarati dinamiku isplate, ukolko se stan kupuje u izgradnji. Treba dati akcenat na parcijalnu dinamiku isplate, kako teku, takvom dinamikom da teče i isplata od strane kupcu, odnosno da prati dinamiku izvodjenja objekta. Ono što mnogi savetuju, je bankarska garancija za dobro izvršenje posla, kako bi ukoliko se objekat nikad ne završi, taj deo uloženog novca mogao da se povrati. To baš nije izvodljivo u praksi jer ukoliko do toga dodje, obično se onda firma ili gasi ili ide u drugu vlasničku strukturu, namiruju se potražioci.Prvo veliki potražioci, pa tek onda manji, što je u ovom slučaju kupac. Tako da, dok sve to prodje kroz sudski epilog, vama ne ostaje baš puno prostora osim da se nervirate. Druga stvar zašto je ovo teže izvodljivo je zato što investitor jednostavno ne želi da vam daje kao pojedincu bankarsku garanciju, jer je interesovanje za kupovinu stanova toliko veliko, da ga stavlja u bolji položaj u odnosu na pojedinačnog kupca, jer će stan prodati svakako.

Osim ovih aspekata koji su zaista bitni za svakog potencijalnog kupca nekretnine, Gradjevinac kao neko ko se bavi analizom kvaliteta nepokretnosti, komfornosti života, infrastrukutrnog kapaciteta jako obraća pažnju na pouzdanost investitora u smislu kvaliteta izvedenih radova, tehnologije kojim ih izvodi i kapaciteta koji ima u ljudstvu.
Nisu svi investitori isti, a pogotovu ne tako savesni da sprovedu sve što je potpisano i overeno na papiru – projektom. S’druge strane, neki od njih pokušavaju da u ime zajedničkih prostorija objekta, naprave sebi prostor za prenamenu prostorija i prodaju. Ima raznih primera ali za apsolutni komfor života u vašem stanu potreban je iskren razgovor, bez preuveličavanja dobrog i prelepog od strane agenta za nekretnine i investitora koji vam prodaje. Kao što prilikom kupovine automobila vodite majstora da vam pogleda željeni automobil, tako bi prilikom ove važne životne odluke potrebno da vodite stručno lice, koje će vas uputiti na pojedinosti koje su navedene na sajtu: www.gradjevinac.com

Kako god odlučili, morate postupati oprezno i analitično.