Skip links

Kupovina stana u izgradnji

Kupovina stana u izgradnji, prednosti i mane.

GRAĐEVINAC je se do sada susretao sa raznim zahtevima i pitanjima na ovu temu. Uvek nas klijenti pitaju da uradimo analizu i cenu koštanja starog stana sa troškovima renoviranja u odnosu na novi stan.

Novogradnja cveta i pre krize sa korona virusom a i posle nje. Svedoci smo ekspanzije izgradnje stanova u Beogradu/Novom Sadu. Nju takođe prati povećana potražnja za kupovinom novoizgrađenih stanova. Jedno od najvažnijih životnih pitanja/odluka, predsatavlja jedan od najstresnijih trenutnaka za kupca, uopšte za porodicu. Najčešće se za budžet koji imamo na raspolaganju pitamo: Kako izabrati pravu nepokretnost koja zadovoljava naše kriterijume a istovremeno treba da bude u okviru našeg budžeta?! Mnogi se odlučiju na korak da kupe stariju nekretninu, pa da je renoviraju ali sve veći proj kupaca nekretnina odlučuje se da kupi nekretninu u izgradnji.

Rizik je izvestan ali kupovina stana u izgradnji osim što predstavlja povoljniju opciju, takodje je i prednost u tome što je u zadnje primena inovativnih tehnologija izgradnje sve prisutnija u stanogradnji. Koriste se kvalitetni materijali, što zajedno daje dobru energetsku efikasnost objekta a to pojedincu omogućava automatski manje režijske troškove kroz stanovanje i veći životni komfor. Takođe, u dogovoru sa investitorom, u mogućnosti se da birate materijale za unutrašnju obradu zidova, pločice kuhinja i kupatila, parket, stolariju itd. Time stan prilagođavate svojim kriterijumima i potrebama. Kupovina stana u izgradnji isto tako omogućava parcijalnu dinamiku isplate (sve zavisi od investitora), pa je tako moguće učešće dati prilikom zaključivanja ugovora, drugi deo dati nakon što objekat bude izgrađen 50%, treći nakon sive faze i eventualno zadnju ratu nakon useljenja. Sve je to ogromna prednost kupovine stana u izgradnji.

Velika prednost prilikom kupovine stana u izgradnji je i pravo na povrat PDV-a u iznosu od 10% od iznosa kupoprodajne cene stana. To praktično znači da na iznos kupoprodajne cene od 70.000 €, vi imate pravo povraćaja PDV-a od 7.000 €. Taj iznos je kupcima značajan prilikom opremanja novog stana. Prema važećem zakonu o porezu na dodatu vrednost, pravo na refundaciju PDV može se ostvariti za stan čija površina za kupca prvog stana iznosi do 40 m2, a za članove njegovog porodičnog domaćinstva do 15 m2. Ovo pravo može ostvariti samo onaj koji nije imao u svojini stan na teritoriji Republike u periodu od 1. jula 2006. godine do dana overe Ugovora o kupoprodaji. To praktično znači da prosečna četvoročlana porodica koja prvi put kupuje stan, može u potpunosti ostvariti povraćaj PDV-a u punom iznosu, jer bi to značilo da roditelj – kupac stana ima pravo na povrat od 40 m2, deca po 15 m2, što je i prosek veličine kvadrature koje te porodice kupiju , u iznosu od 70 m2.

Svi rizici odluke kupovine stana u izgradnji su prisutni stalno i u svim vremenima, zbog svega što se dešavalo i ranijih godina na tržištu nekretnina, oni su i dalje izraženi ali u manjem procentu.Mnogi pravni savetnici imaju mehanizme zaštite kupca u novogradnji ali ti mehanizmi nisu uvek sprovodljivi. Jedan od razloga je nepristanak investitora na takav vid zaključivanja ugovora, da snosi odredjene penale ukoliko se ne realizuje ono što je dogovoreno ili bankarska garancija za dobro izvršenje posla za iznos koji će biti dat investitor za stan. Prosto investitor ne mora da pristane na ovo jer je interesovanje toliko veliko, da mu je prodaja gotovo sigurna!

Sa stručne strane, našim klijentima prilikom analiziranja nekretnina, uvek dajemo plus za stan u novogradnji, ukoliko investitor radi u skladu sa standardima i tehnologijama koje su ovovremenske i poštuje projekat izvođenja objekta. To je uvek opcija za ljude kojima je kvalitet na prvom mestu. Kvalitet koji ne mora ujedno značiti da predstavlja skuplju varijantu. Kvalitet koji znači manje režijske troškove u budućnosti,energetsku efikasnost, zimi topa, leti prijatno hladan stan, komfor življenja u celini.