Skip links

Renoviranje stana

Prosečna porodica u Srbiji, se odlučije na korak da renovira stan, nakon 15-20 godina življenja u njemu.Razlozi za to su mnogobrojni: Dotrajale instalacije,stolarija koja ne dihtuje,parket koji je počeo da se razdvaja i td. Zato veliki broj ljudi pre nego se odluče da renoviraju, muči isto pitanje : „Koliko košta renoviranja stana“ ? ; „Koja je cena renoviranja kupatila“ ? … i td.
Renovoviranje stana ili kuće obuhvata veliku organizaciju sa jasnom hronologijom radova koji slede jedan iza drugog. Ono na šta takođe treba računati je pre samog početka renoviranja , da je potrebno u potpunosti isprazniti ceo stan a nakon završetka radova , isti vratiti + generalno čišćenje.
Navešćemo primer jednosobnog stana na Novom Beogradu, gde smo na zahtev klijenta uradili predmer i predračun (specifikaciju) potrebnih radova. U pitanju je stan u soliteru, u bloku 28.Ovaj primer vam navodimo zbog toga što je u pitanju mali stan od 29 m2 a cena za njegovo renoviranje je bila srednjeg-višeg proseka. U pitanju je zgrada radjena 1974 godine.Tada je velika Jugoslovenska firma „Hidrogradnja“ Čačak, kao tehnologiju gradnje tog doba primenila potpuno blokovsko betoniranje. Ne morate biti stručnjak u gradjevinarstvu da kada vidite zgrade tog doba na novom beogradu, znate da one ne poseduju nikakvu termo i vrlo malo hidroizolacije.Generalno su sve imale problem sa ravnim krovom i sa propuštanjem hidroizolacije koja ili nije bila kvalitetna za to vreme ili nije kvalitetno ugrađena.

Ovim samo želimo da vam približimo sliku.U takvom stanju, renoviranje stana iziskuje bukvalno sve:

  • Renoviranje kupatila (rušenje starih pločica, izbacivanje sanitarija, zamena vodovodnih instalacija i kompletna zamena kupatilskog nameštaja i sanitarija )
  • Potrebno je bilo i srušiti čajnu kuhinju , koja je u tako malom stanu zauzimala dosta prostora a na njeno mesto postaviti šank, zbog diskrecije kod pripreme hrane
  • Stari parket potrebno je ishoblovati (2 puta) ,plus premaz lak visoki sjaj.Klijent se odlučio za tu varijantu , bez zamene postojećeg za novi.
  • Dotrajalu drvenu stolariju koja se izvitoperila i loše dihtuje zameniti novom sedmokomornom stolarijom srednjeg kvaliteta.
  • Skidanje tapeta, guljenje zidova, potrebno je ponovo pregletovati i okrečiti poludisperzionom bojom
  • Elektro instalacije zameniti novim ,sa novim elektro ormanom koji ima automatske osigurače.Takodje u stanu je jako mali broj utičnica, pa ih je potrebno pethodno unapred rasporediti pre završne obrade zidova u sobi , odnosno pre postavljanja pločica u kupatilu i u kuhinji.
  • U soliteru iz 1974 god. ne postoji odvod u kupatilu.Takodje niti odvod za mašinu za veš. Tu smo imali dve opcije, da zabušimo dovoljno u pod (ali ne previše jer je pretpostavka da je medjuspratna ploča samo 20 cm) i dodatno podignemo pod kupatila za desetak cm kako bi napravili pad. Ova situacija nam je automatski značila sečenje postojećih vrata na tu meru ili zamenu vrata kupatila.
  • Takodje, predosoblje, ulazni hodnik nije imao pločice, kao ni kuhinja, (postoji samo cementa košuljica i linoleum na njoj )pa smo u dogovoru sa klijentom tu opredelili u kuhinji podne pločice, zbog lakšeg održavanja a u ulaznom hodniku, na naš predlog „vinil“ ili pločice, klijent se ipak odlučio za klasične podne granitne ploče.
  • Takodje smo opredelili zamenu postojećih vrata za sigurnosna vrata srednjeg kvaliteta.

Ono što želim da napomenem je da je kod renoviranja stana najteži i najprljaviji posao taj početak. Kada iznesete sve stvari i krenete sa potrebnim rušenjem i guljenjem zidova,pločica, to je zaista najprljaviji i možda najteži deo posla. Zamislite , u ovako malom stanu, bilo je potrebno oko 60 džakova šuta, utovariti, odpremiti na deponiju, što je i najteže u urbanim gradskim jezgirma , zbog nemogućnosti prilaza kamiona, vožnje liftom, raznih dozvola i td. Sav ostali posao je iz ugla „Gradjevinca“, dobra organizacija, PRAVOVREMENA HRONOLOGIJA VRSTA RADOVA i KVALITETNI MAJSTORI koji će vam odraditi posao na vreme i kvalitetno.

Napominjem da smo i prilikom formiranja specifikacije potrebnih radova za ovaj stan, a u dogovoru sa klijentom tražili materijale domaćih proizvodjača , u srednjoj klasi i ceni. Kada se svi potrebni radovi u ovom stanu uzmu u obzir, poteškoće koje su majstori imali sa starim vodovodnim instalacijama, starim elektro instalacijama i kompletno završenim završnim gradjevinsko zanatskim radovima, onda možemo reći da je cena za klijenta bila u okvirima prosečne za ovu vrstu delatnosti a to je oko 2700 €.
Kada spomenemo renoviranje stana, renoviranje kuće, renoviranje kupatila… a klijent nas upita odmah: Koliko će to da me košta ? Mi smo dužni pre svega da ga upitimo na obim i mogućnosti koje mu se nude, a zavisnosti od toga šta je prihvatljivo za njega, možemo formirati cene za potrebne radove na renoviranju stana, renoviranju kupatila, renoviranju kuće, renoviranju poslovnog prostora i td.

Renoviranje je u nekim slučajevima potpuna adaptacija ili izgradnja iznova. Taj koncept radova treba da bude precizan,sa jasno utvrdjenom dinamikom radova i nikako prepušten nestručnim licima da ga vode. Bude nem uvek drago kada je zbog neke naše ideje klijent zadovoljniji od prvobitnog razmatranja opcija. Posle toga budemo još zadovoljniji kada izvođači tih radova sprovedu u delo ono što je zamišljeno na pravi i kvalitetan način.