Skip links

Termovizijsko snimanje objekta

SNIMANJE TERMOVIZIJSKOM KAMEROM (TERMOVIZIJSKI PREGLED)

 

Termički most (toplotni most-hladan most)

Toplotni most nastaje kada je izolacija, iz nekog razloga, prekinuta  materijalom koji je loš izolator. Toplota uvek ide najlakšim putem od toplijeg ka hladnijem mestu, tako da okolna izolacija ima malo uticaja u tom delu. Postojanje toplotnog mosta ili kako se još naziva hladnog mosta može da izazove značajno smanjenje temperature u tom delu objekta i pojavu kondenzacije i buđi, kao i značajan gubitak toplote.

Kako izbeći rasipanje energije ( gubitak toplote) rešavanjem problema „hladnih“-termičkih mostova ?

Da biste uštedeli energiju, izbegli probleme poput plesni, kondeza , vlage, prekomerne toplotne provodljivosti , potrebno je izvršiti pregled – snimanje termovizijskom kamerom. Snimanje termovizijskom kamerom može istovremeno meriti nekoliko temperatura i ciljana područja. Svojom sofisticiranom rezolucijom može locirati probleme na više tačaka.

Snimanje objekta termovizijskom kamerom utvrđujemo:

  1. Kvalitet termoizolacije
  2. Gubitak toplote na prozorima, vratima, termalnim mostovima, plafonima.
  3. Curenja na grejnim I rashladnim sistemima
  4. Pucanje vodovodnih I kanalizacionih cevi
  5. Pojavu vlage, buđi, plesni
  6. Proveru ispravnosti elektro instalacija…

Uzimajući u obzir sve ono što možemo da dijagnostikujemo termovizijskom kamerom, a vezano za stanje objekta, kvalifikovano lice, građevinski, mašinski ili elektro inženjer, termograf,  može dati detaljna rešenja koja mogu pružiti bolju energatsku efikasnost objekta ali ne samo to. Tim tehničkim izveštajom moguće je dati rešenja koja mogu u potpunosti otkloniti uzroke koje su izvazvali buđ, plesan, vlagu, gubitak toplote, curenje na radijatorima, nepravilno postavljenje mašinske i elektro instalacije, pucanje cevi i td.

POSTUPAK IZVOĐENJA TERMOVIZIJSKOG PREGLEDA ZGRADA I KONSTRUKCIJA

  1. Preliminarna faza

Pre sprovođenja termovizijskog snimanja, naši stručnjaci se upoznaju sa dostupnom tehničkom dokumentacijom objekta istraživanja, kao i dogovaraju se o vremenu njegovog izvođenja i pristupu objektu istraživanja, troškovima rada.

  1. Termovizija (anketa)

Specijalisti prave fotografije i termovizijske slike zgrada i građevina. Istraživanje se vrši u dve faze:

– Opšte snimanje objekta na otvorenom.

– Snimanje anketiranih prostorija iznutra.

Defekti otkriveni tokom opšteg istraživanja se dodatno istražuju.

  1. Priprema termograma i dostavljanje rezultata pregleda kupcu

Podaci o izvršenom istraživanju pružaju se kupcu u obliku termograma. Defekti su istaknuti na termičkim slikama.

Na zahtev klijenta, na osnovu rezultata ispitivanja, specijalisti će dostaviti „izveštaj o termovizijskom pregledu“ u papirnom ili elektronskom obliku. Izveštaj uključuje dekodiranje termograma dobijenih tokom studije i listu defekata pronađenih tokom termičkog snimanja, ukazujući na lokacije njihove lokalizacije.

„GRADJEVINAC“ vrši termovizijska ispitivanja:

– Stanovi i privatne kuće,.

– Stambene zgrade.

– Industrijski prostor.

– Skladišta i industrijska postrojenja.

– Škole i predškolske ustanove.

– Administrativne, kancelarijske, trgovinske i kulturne objekte  i građevine.

Akumulirano iskustvo pokazuje da je nadzor termovizijskog snimanja koristan za bilo kog vlasnika imovine u svim ovim slučajevima:

Za blagovremeno otkrivanje skrivenih nedostataka u zgradi u fazi početka unutrašnjeg uređenja. Izvedeno nakon postavljanja prozora i vrata i pokretanja grejanja.

Omogućava vam da blagovremeno identifikujete sve nedostatke i procenite potrebu za dodatnom izolacijom, pronađete i eliminišete curenje vlage, kao i da odredite stepen zaptivanja hladnih prostorija.

U slučaju kupovine novog stana, vikendice ili zgrade, nadgledanje termovizije omogućava vam dobijanje pouzdanih informacija o stanju imovine. To će vam omogućiti da zaštitite sebe i svoju porodicu ne samo od lošeg posla, već i garantujete da vlasništvo nad kućom ili stanom neće biti u senci neočekivanih iznenađenja u vidu neplaniranog curenja toplote ili smrzavanja uglova.

Termovizijski pregled već opsluženih nekretnina omogućiće utvrđivanje (nedostaci na zidovima, plafonima, toplotnoj izolaciji itd.), Kao i procena efikasnosti inženjerskih mreža (grejanje, itd.).

Utvrdite nedostatke prilikom zamene prozora i vrata.

Za fizička lica nudimo usluge sveobuhvatnog pregleda svih stambenih prostorija i objekata na nekretninama. Tokom inspekcije, naši saradnici će izvršiti termovizijski pregled svih  konstrukcija (zidova, plafona, krovova, temelja itd.), Blokova vrata i prozora, sistema toplotne izolacije, a takođe će proveriti stanje komunalnih usluga (grejne i električne mreže ).

Cena termovizijskog snimanja (termografskog pregleda) objekta zavisi od njegovog obima, odnosno, potrebnog broja slika, veličine objekta i samog lokalizovanja problema. Cena osnovnog termografskog pregleda kuće ili stana sa 1-10 termografskih slika okvirno bi iznosila nekoliko desetina €. Za detaljniji pregled od 20-30 slika, biće potrebno mnogo više novca. Cena termografskog pregleda manjeg poslovnog ili industrijskog objekta sa do 50 slika je nekoliko stotina eura. A za veći industrijski ili skladišni ili poslovni objekat ,sa analizom do 200 slika ,potebno je izdvojiti i više od 1000 €. Forma izveštaja koja se dobija nakon snimanja, sadrži termografske fotografije, objašnjenje potencijalnih uzroka problema kao i rešenje, šta treba raditi kako bi se ti uzroci problema rešili.

 

Primeri snimanja :

Krov kuće sa lošije izolovanim krovnim prozorom. Čak i po neravnomerno istopljenom snegu, već se može videte gde je izolacija lošije postavljena.

 

Na istom objektu, problem sa lošim postavljanjem ili lošom izolacijom prozora. Vidljiv gubitak toplote oko prozora.

 

Na istom objektu vidljiva loša izolacija spoljnjeg fasadnog zida, kao i pojava vlage na zidu do oluka.

 

Pomoću termovizijske kamere , ustanovili smo apsolutno neizolovanost temelja.

Prozori su dobri ali nisu postavljeni kako treba pa toplota iz kuće izlazi na mesta gde prozor nije dobro postavljen-šupljine. Takođe u obrnutom smeru kroz te šupljine ulazi hladan vazduh spolja.

 

Snimanjem brvnare , utvrđena je veoma loša izlolovanost između brvana, pa samim tim I veliki gubitak toplote iz objekta.

 

Leave a comment