Skip links

Zastakljivanje terase

Zastakljivanje terase je biznis koji se ubrzano razvija kod nas. Nastao je iz potrebe da čovek sa prostorom koji mu je predodređen kao terasa, balkon ili lođa, dobije u funkcionalnom smislu ono što želi. U zavisnosti od želja i mogućnosti, podkonstrukcije terase, balkona , mnogi zastakljivanjem žele da dobiju : Sobu, ostavu, prošire postojeću prostoriju koja ima izlaz na terasu i tako dalje.

U zavisnosti od mogućnosti i želja sada smo u prilici da biramo da zastakljivanje terase odradimo sa:

  • Fiksnom stolarijom PVC ili ALU ( zauvek vam ostaju prozori i terasu pretvarate u sobu ili produžetak postojeće prostorije)
  • Klizno-preklapajući sistem zastakljivanja terasa koji se sastoji od gornje i donje šine po kojima kližu stakleni paneli. Kvalitetni ležajevi omogućavaju lako i nesmetano pokretanje panela.Paneli se slažu na jednom ili oba kraja u “harmoniku”. Ovaj sistem je najbolji u tom smislu što omogućava da imate terasu u punom kapacitetu , uz korišćenje u svim vremenskim uslovima. Nema pregrada, stakleni paneli lako klize po šinama i možete ih otvoriti/zatvoriti delimično ili u potpunosti.
  • Petokanalni ili šestokanalni sistem zastakljivanja predstavlja takođe staklene panele koji klize po šinama ali mana ovog je što kao prethodni nemaju mogućnost sklapanja u jednoj ili dve strane u “harmoniku”, već je uvek jedan panel fiksni, odnosno zatvarajući, a ostali se redjaju u kanalima na njegovu poziciju.
  • Sistem vertikalnog preklapanja panela, sastoji se od jednog fiksnog i jednog ili dva pokretna panela.Ovaj sistem je pogodan za zastakljivanje bašta kafića i restorana ali se koristi i kod terasa gde postoji mogućnost njegove instalacije. Kada je otvoren, fiksni deo ima funkciju staklene ograde koja se po potrebi pokreće i zatvara staklom kompletan prostor.

Čitav sistem pokreće motor putem daljinskog upravljača.

Moje lično mišljenje je da je najbolji ovaj sistem klizanja panela sa redjanjem-preklapanjem u „harmoniku“ jer na taj ničin funkcija terase ostaje u punom kapacitetu i može da se koristi u svim vremenskim uslovima.

Svedoci smo naglih promena vremena, klime uopšte i ovaj postupak više nije samo želja već i potreba ako ne zbog funkcionalnosti onda zbog stalnog čišćenja terase ukoliko vam pokisne, prašine i ostalog. Navešću da stakleni paneli , kada govorimo o koeficijentu toplotne provodljivostu u rangu sa sedmokomornim PVC -om. To znači da ne samo što ste sebi stvorili komfor koji želite, odnosno korišćenje terasnog prostora u svim vremenskim uslovima i svim godišnjim dobima, već ste ostvarili značajne uštede grejanja zimi a i rashladjivanja prostorija leti.

Za koji god sistem zastakljivanja da se odlučite, nećete pogrešiti. Sve je više novijih zgrada koji u samom projektu izvođenja imaju neki od ovih sistema, pa tako to dobijate prilikom kupovine stana.

Recimo u Pragu, na zgradama rađenim posle drugog svetskog rata je obavezno zastakljivanje terasa ali jednoobrazno. Skupština stanara dobija ponude na osnovu kojih se odlučuje koja je ponuda najpovoljnija i na taj način izabrani izvođač radova ugrađuje svoj sistem zastakljivanja svim stanarima . Taj novac delom obezbedjuje grad Prag a delom iz investicionog održavanja zgrade, u kome učestvuju stanari. Nije dozvoljeno da vi imate jedan, a komšija drugi sistem. Ali tu se radi pre svega o primeni zakona o stanovanju i zakona o urbanizmu, kulturi stanovanja i opštoj kulturi.

Kod nas u Beogradu, Novom Sadu , u Srbiji uopšte ako pogledate malo lica zgrada videćete raznolikost kakva ne postoji u većim gradovima Evrope. Dug proces tranzicije, svih ekonomskih okolnosti , učinio je da nam takva lica zgrada budu, da bude sve šareno ,raznoliko i bez primene zakona. Polako ide na bolje, reklo bi se sporo ali ohrabruje činjenica da sve više investitora u svoje projekte ubacuje striktne stavke od kojih ne odstupa ni prilikom izvodjenja objekta, sve je unificirano i osim bolje funkcionalnosti , izgleda odlično.